Lemond a Marks & Spencer vezérigazgatója

2016 áprilisában lemond Marc Bolland, a Marks & Spencer vezérigazgatója. Helyét a jelenlegi általános árukereskedelemért felelős igazgató, Steve Rowe veszi át. A brit kiskereskedelmi lánc ruházati üzletága nem hozta a várt eredményeket – írja a BBC.

A Marks & Spencer vezérigazgatói pozícióját 2010 óta betöltő Marc Bolland 2016 áprilisától lemond, jelentette be a brit kiskereskedelmi lánc legutóbbi, a karácsonyi időszakra vonatkozó eladásokat összegző értékelésekor. A vállalat a harmadik negyedévben 5.8%-os csökkenést tapasztalt ruházati termékeinek értékesítésében, amit leginkább az évszakra nem jellemző, kivételesen enyhe időjárással magyaráz. Ugyanakkor ez az időszak kifejezetten gyümölcsöző eredményeket hozott a Marks & Spencer élelmiszerágazatának eladásait tekintve, a karácsonyi ünnepek hetén az üzletág ugyanis rekordot döntött.

Ahogyan a Marks & Spencer elnöke, Robert Swannell kifejtette, Bolland saját szándéktól vezérelve döntött amellett, hogy lemond posztjáról, és a vezérigazgató már 2015 nyarán közölte döntését a vezetőséggel. Bolland visszavonulása ennek megfelelően egy gondosan megtervezett és hosszú távú folyamat eredménye, amely során az új vezérigazgató személyét sikerült gondosan, szigorú feltételek mentén kiválasztani.

Marc Bolland helyét 2016 áprilisától ugyanis Steve Rowe, az általános árukereskedelemért felelős igazgató fogja átvenni. Habár a várakozásokkal ellentétben a vállalat belső embert választott a pozíció betöltésére, Rowe szakmai jártasságához nem férhet kétség, hiszen több mint 25 éve áll a Marks & Spencer szolgálatában, és a vállalat számos területén megfordult már. Karrierjét 1989-ben egy kisváros üzletében kezdte, majd hamarosan a kiskereskedelmi lánc londoni központjában folytathatta. 2012-ben bekerült a vállalat igazgatótanácsába, mint az élelmiszerágért felelős ügyvezető igazgató, és egészen 2015 nyaráig felelt az élelmiszer-üzletágért, amikor jelenlegi pozíciójába lépett. Annak érdekében, hogy a váltás zökkenőmenteseen történhessen, Bolland szükség esetén június végéig segíti Rowe és az igazgatóság munkáját. Rowe a vezérigazgatói pozíciót évi 810.000 fontos fizetéssel fogja átvenni.