Az Apple-CEO harca az FBI-jal

Tim Cook, az Apple CEO-ja egy nyilvános levelet tett közzé a napokban a cég weboldalán, amelyben közölte, nem hajlandóak eleget tenni a törvényes utasításnak, miszerint a hatóságok számára elérhető, bármelyik iPhone feltörésére alkalmas szoftvert kellene fejleszteniük.

Tim Cook 2011-ben lett az Apple Steve Jobs-t követő vezérigazgatója, és leginkább egy a háttérben működő, az operatív működést biztosító vezetőként vált ismertté. Most azonban egy társadalmi jelentőségű ügyben kell képviselnie a vállalatot, amelynek tétje nem más, mint hogy az amerikai hatóságok nemzetbiztonsági céllal feltörhetik-e az Apple készülékeket.

Az ügy a 2015 decemberében California állambeli San Bernardinoban történt terrorista merénylet kapcsán pattant ki, amely során 14 ember veszítette életét. Az FBI a merényletet elkövető házaspár iPhoneja feltöréséhez kérte a gyártó cég segítségét, amit a vállalat megtagadott. Arra kötelezték az Apple-t, hogy fejlesszenek egy szoftvert, amelyet a telefonokra telepítve kinyerhető minden, akár „harmadikfeles” adat is, vagyis a bankszámlák és további, jelszóval védett fiókok adatai is. Az eddigi adatkinyerési eljárásokhoz képest, amelyek kizárólag a cég székhelyén, jogi felügyelet mellett zajlottak, a kért eszköz az FBI számára egy sokkal szélesebb körű adathozzáférést biztosítana.

Az eset azt a különösen aktuális témát érinti, hogy az amerikai hatóságok milyen mértékben férhetnek hozzá – akár konkrét ürügy nélkül is – magánemberek adataihoz, illetve, hogy ebben milyen mértékű kell hogy legyen a technológiai cégek együttműködése. A kérdést mindenekelőtt az teszi összetetté, hogy az adatok hozzáférhetősége sok esetben fényt deríthetne a bűncselekmények hátterében zajló folyamatokra, illetve egyes esetekben talán megelőzhetővé válhatnának a bűnesetek.

Tim Cook állásfoglalásában ugyanakkor leszögezte, hogy a cég határozottan elutasítja a terrorizmust, és tisztelik az FBI szakembereinek tevékenységét, de mindezek mellett a cég elsődleges kötelességének azt tekinti, hogy felhasználói adatai titokban maradhassanak, ugyanis minden embernek joga van személyes adatai titokban tartásához. Amennyiben megszületne az FBI által kért szoftver, az az adatbiztonsági feltételek súlyos sérülését eredményezné.

Az Apple CEO-jának állásfoglalása kimozdította a céget az eddig csak üzleti környezetben aktív pozíciójából, és egyúttal több nagy technológiai cég vezetőjének támogatását is elérte. Sorra fejezték ki egyetértésüket a Google, Twitter és Facebook vezetői is. Ezzelel a lépéssel Cook hitelesen képviseli korábbi álláspontját, miszerint a nagyvállalatoknak és a vezetőknek már nem csak az üzleti térben, hanem társadalmi kérdésekben is aktív szerepet kell vállalniuk.