A Starbucks CEO-ja szavazásra buzdítja alkalmazottait

A Starbucks-CEO, Howard Schultz arra ösztönzi alkalmazottait, hogy minél többen menjenek el szavazni az amerikai elnökválasztáskor. A vezérigazgató politikai hovatartozástól függetlenül buzdít részvételre a választási regisztációt meggyorsító eszközök elérhetővé tételével, amelyeket a vállalat több mint százezer amerikai alkalmazottja használhat majd – írja a Business Insider.

Howard Schultz, az amerikai kávéóriás, a Starbucks CEO-ja levelet küldött minden alkalmazottjának, amelyben a cég szerepének fontosságáról írt az amerikai elnökválasztáson való választói részvétel növelésében. “Mindegy, hogy republikánus, demokrata vagy független vagy” – írja a levélben, a cél szerinte párttól függetlenül az, hogy minél többen adjanak hangot véleményüknek, és elmenjenek szavazni. A CEO kezdeményezésére egy választási regisztrációt meggyorsító elektronikus felület teszi gördülékenyebbé a több mint százezer amerikai Starbucks-alkalmazott részvételét.

Schultz-ot a saját elmondása szerint egy az alkalmazottaival tartott megbeszélés inspirálta a kezdeményezésre, amely rávilágított arra, hogy a cég egyik legfontosabb társadalmi szerepe lehet az állampolgári részvétel javítása. A Starbuckstól egyébként sem idegenek a politikai orientációjú kampányok. 2008-ban mindenkinek ingyen kávét adtak, aki a választás napján saját bevallása szerint elment szavazni. Nemrégiben pedig egy kissé megosztó kampányban arra ösztönözték a baristákat, hogy a rasszok közötti különbségek problematikájára hívják fel a figyelmet azzal, hogy a “race together”szlogent ráírják a poharakra.

Egy ideig magáról a CEO-ról is keringett a hír, miszerint fontolgatja a politikai karriert, ezt végülis egy New York Times-ban publikált vélemény cikkben cáfolta meg. Mindazonáltal Schultz politikailag igen aktív, Obamát nyíltan támogatta, most azonban nyíltan nem állt ki egyik jelölt mellett sem. Elmondása szerint az ország jövőjére nézve aggályos, hogy a kampányidőszak egy eddig példa nélküli “cirkusszá” alakult, ahhoz képest, hogy az állam legmagasabb pozíciójáról, és a világ legbefolyásosabb emberének megválasztásáról van szó.